03 December 2013

Merantau Dari Selatan Ke USM

Assalamualaikum. Hai semuaaaaa! Alhamdulillah. Sudah genap tiga bulan aku bergelar seorang mahasiswa. Dalam entri Allah Merancang Dengan Penuh Cinta aku beritahu yang aku dapat tawaran sambung belajar di IPTA. Ada yang bertanya, kos apa dan universiti mana? Maka hari nie aku akan beritahu. Sekarang nie aku sedang menuntut ilmu di... *drum roll*


USM, Universiti Sains Malaysia, APEX University
Universiti Sains Malaysia, Kampus Induk, Pulau Pinang.
Ijazah Sarjana Muda Sastera (Kepujian) Terjemahan dengan Interpretasi



USM, BATI, bati usm, Sastera

Terima kasih, USM kerana memilih diriku! *terharu* Hiks. :D


BATI, USM, bati usm, Translation, Interpretation

Well known as BATI (Bachelor of Arts in Translation with Interpreting).



Kos BATI nie cuma ada di USM sahaja ya! Setiap tahun pengambilan pelajar untuk kos nie pun tak ramai. Sebagai contoh, batch aku 2013/2014 cuma 42 orang jek. 6 orang lelaki dan separuh daripadanya adalah pelajar berbangsa Cina. Kos nie tak popular sangat kot. Senior USM pun ada yang terkejut bila aku beritahu aku pelajar kos BATI. "Haaa, BATI? Kos apa tue?" Ergh!


Aku tak sangka boleh dapat kos nie. Aku nak Sastera Tulen sebenarnya, nanti boleh ambil major bahasa Melayu. Aku kan memang minat bahasa Melayu sejak sekolah rendah lagi. Tetapi aku rasa BATI lagi best! Even this course is quite challenging for me, but insyallah I'll try my best!




Kalau ada apa-apa soalan nak tanya tentang kos BATI, boleh PM aku di Facebook. Aku akan cuba bantu setakat mana yang aku tahu. Okay?


Kadang-kadang Allah tidak memberikan apa yang kita mahu, bukan kerana
kita tidak berhak untuk perkara tersebut. Tetapi kerana Allah tahu kita
berhak memiliki sesuatu yang lebih baik daripada itu. :)

04 November 2013

Entri Pengubat Rindu

oh my god

Assalamualaikum. Hai semua! OMG! Cuba tengok gambar kat atas, dah berapa lama aku tak update blog? Rindu jugak lah nak menaip entri dan baca entri kawan-kawan. Ini pun tak tahu nak cerita apa sebenarnya, tapi nak update jugak entri baru. Mana tahu ada orang yang rindu nak baca blog aku ke. Kesian dorang derita merindu. Kahkahkah! :D

Pada 1 November 2013 yang lalu genap 2 bulan aku bergelar mahasiswa di sebuah universiti tempatan. Dalam masa 2 bulan tue macam-macam situasi aku dah lalui. Setiap saat aku homesick. Eh? Hahaha. Secara jujurnya, aku masih homesick tahap kronik walaupun dah 2 bulan kat situ. Yelah, aku dah duduk rumah 20 tahun. Mana tak homesick. Hikhik. Aku tak kisah sangat kena berdikari, itu okay jek. Paling tak boleh tahan bila rindu bertandang. Rindu mak, ayah, kakak-kakak dan kucing-kucing. Pheww, 'banjir' weh bilik aku! Hahaha.

Sekarang nie tengah cuti midsem seminggu. Tapi assignment berlambak, nak study untuk test. Lagi satu, sekarang tengah sibuk nak buat persiapan untuk majlis perkahwinan kakak aku. Tinggal lagi beberapa hari jek. The feeling bila family tengah sibuk buat persiapan kat rumah, aku berada di universiti. Sobs sobs! Tapi family selalu update persiapan melalui call, whatsapp atau email. Lepas cuti midsem nie, aku akan balik rumah lagi time hari langsung. So sad. Tak dapat jadi full time wedding planner untuk wedding Along.

Inilah lumrah belajar jauh. Takde lah jauh sangat, masih dalam Malaysia tapi jauh jugak bagi aku sebab susah nak balik. Hahaha. Mula-mula dulu ada jugak pertikaikan, "Kenapa aku dapat jauh? Kan best kalau dapat U yang dekat." Tapi perancangan Allah adalah yang terbaik kerana Dia merancang dengan penuh cinta. Bersyukur dapat sambung belajar. :)

Eh? Aku belum bagitahu lagi aku belajar kat mana sekarang. Nanti kalau ada masa terluang, aku post entri khas pasal universiti aku. Cewah! Kemain! Tapi korang boleh tengok jugak kat Facebook dan Twitter aku. Sebab nak tunggu aku post entri tue tak tahu lah zaman bila.

K lah. Nak tengok tv. *Kesian assignment terperap dalam beg. :p

28 August 2013

Warkah Buat Teman Blogger

Assalamualaikum. Hai semua! Syukur kerana masih ada sisa-sisa sifat rajin dalam diriku, maka terhasil lah entri ini. Kalau tidak, baca jelah cerita raya 2013 aku sampai bulan depan.

Straight to the point. Insyallah, tanggal 1 September 2013 aku akan sambung belajar di U**. Cuba teka U apa? Luls. Lepas nie mesti aku jarang update blog sebab sibuk dengan minggu orientasi dan kena setelkan pelbagai urusan. Tapi sepanjang cuti 9 bulan nie pun, aku jarang update blog jugak. Hahaha! Tagline "suam-suam kuku jek", so jarang update pun takpe.

Nanti bila semua urusan dah setel, aku akan kembali. Itu pun kalau homesick aku tak teruk. Kahkah! First time nak duduk asrama! Jauh pulak tue. Nak balik selalu, tiket kemain mahal! Takpe, belajar berdikari. *kesat air mata* Aku tahu, Allah merancang dengan penuh cinta.

quotes, homesick

Lagi satu, terima kasih kepada korang yang sudi datang ke blog nie dan tinggalkan komen! Maaf sebab aku tak sempat nak balas kunjungan apatah lagi komen entri korang.

Akhir kata, doakan kejayaan aku! Semoga segala urusan dipermudahkan dan semoga aku kuat semangat untuk mengharungi kehidupan baru sebagai seorang pelajar universiti. Yang paling penting sekali, semoga homesick aku tak teruk sangat. Hahaha! :D

Beginnings are usually scary and endings are usually sad,
but it's everything in between that makes it all worth living.

22 August 2013

Segmen 12 Jam Bloglist #4 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan September dan Oktober 2013 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 22 Ogos 2013, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com.
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #4 Mialiana.com.
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI.
Senang dan mudah bukan?

15 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

19 August 2013

Cerita Raya 2013 Arol Mubin!

aidilfitri, kad raya, syawal


Assalamualaikum. Selamat Hari Raya Aidilfitri! Minta maaf kalau aku ada post entri yang buat korang terasa, atau mengguris hati korang, terkasar bahasa semasa komen entri-entri korang atau aku ada bergurau kasar atau atau ahhh klise betul ucapan hari raya macam nie! Hahaha! Maaf zahir dan batin. Duit raya untuk aku ada tak? Hikhik. ;)

Aidilfitri tahun nie biasa-biasa jek. Tak meriah sangat pun! Rasanya aidilfitri tahun-tahun lepas lebih meriah. Tapi part yang paling aku suka ialah baju raya!!! Dalam entri ini aku dah janji nak bagitahu warna tema baju raya keluarga aku lepas raya, so warnanya ialah BIRU! Biarlah orang nak kata kami macam kumpulan boria ke apa, kami memang suka pakai sedondon. Senang bila pergi beraya, orang tahu kita nie anak siapa sebab baju sama. Hehehe!

Aidilfitri tahun nie aku minta pereka fesyen aku jahitkan baju Melayu moden. Bukan Hatta Dolmat atau Radzwan Radziwill, tetapi pereka fesyen kesayangan aku sejak kecil sampailah sekarang ialah Mak aku sendiri. Sebenarnya, aku berkenan dengan rekaan baju Melayu seorang pereka fesyen terkenal. So, aku suruh Mak aku duplicate rekaan tue. Gembira tak terkata aku bila tengok hasilnya! Bila tengok tv, ada seorang artis pun pakai baju Melayu design macam aku. "Tengok tue! Baju ***** (nama artis) macam baju Arol!". *feeling retis*

Aku malas nak upload gambar sebenarnya. Dapat menaip entri nie pun dah kira bersyukur. Kihkih! Nanti kalau tetiba aku kena sawan rajin, aku upload gambar. Gambar tak banyak sangat sebab aku nie bila dah jumpa ketupat, rendang, kuih raya, terus lupa kamera. Tangan nie asyik nak suap makanan ke dalam mulut jek. Tak dapat duit raya pun takpe, janji perut kenyang. Tapi tahun nie memang kurang dapat duit raya. Mungkin aku dah besar. Mungkin!

Panjang jugak aku taip! *ternganga mulut* Mesti korang baca tak habis, main skip skip. Kan? Kalau betul korang baca dari awal sampai akhir, sila beri komen untuk setiap perenggan. Kahkahkah! Selamat Hari Raya Aidilfitri! Sekian. :) *sambung makan kuih raya*


P/S: Menghitung hari menjelang detik ini. Nervous baq hang! Persiapan baru 25%. =.='

Ada mata pandanglah keindahan. Ada mulut berbudilah pertuturan.
Ada hati berilah kesayangan. Ada salah dan silap silalah maafkan.

25 July 2013

Cerita Santai #2 : 24 Julai 2013

Assalamualaikum. Semoga teman-teman blogger yang disayangi berada dalam keadaan sihat sejahtera. Tujuan saya menaip entri ini ialah untuk menceritakan apa yang telah berlaku pada 24 Julai 2013. Eh? Macam tulis karangan surat tidak rasmi pulak. Kihkih. Rindu sekolah. Eh?

Insyallah, tak lama lagi aku akan sambung belajar. Boleh baca entri ini. Jadi, macam-macam urusan yang aku kena setelkan. Semalam dari 9 pagi sampai 2.30 petang, aku setelkan mana yang termampu dulu. Alhamdulillah. Selesai beberapa perkara penting.


SSPN, PTPTN


Mula-mula pergi Bank Islam, tunaikan cek Nuffnang. Lepas tue buat kad ATM. Pakcik pegawai bank tue peramah sangat, macam-macam dia tanya. Rasa macam interview pulak. Teringat interview UUM hari tue. Soalan cepu mas daripada pakcik tue, "Nak belajar jauh nie, tak nangis ke?". Aku jawab, "Nanti dulu. Belum lagi." Semua orang dok bahan macam aku nak belajar kat oversea jek. Kahkah! Lepas tue, aku pergi UTC sebab nak buat akaun SSPN. Lepas tue, pergi BSN beli nombor pin PTPTN. Lepas tue pergi pejabat pos, kemaskini buku bank. Saje nak tengok duit pidato aku dah masuk ke belum. Lepas tue, three! K tak lawak.

Boring pulak cerita pasal tue semua. Tukar topik. Semalam buka puasa, Mak dan Along masak laksa. Sedappp! Salah satu makanan kegemaran aku. Aku suruh Along buat karipap sardin, tapi dia beli karipap frozen kat Mydin. Tak kisah lah, janji karipap sardin. Nasib baik sedap! Korang buka puasa makan apa semalam? :)

Life is like a roller coaster. It has its ups and downs.
But it's your choice to scream or enjoy the ride. ^^

23 July 2013

Misteri Selipar Hilang Di Masjid

Assalamualaikum. Salam Ramadan penuh barakah. Hai semua! Kes selipar hilang di masjid atau tertukar bukanlah satu kes baru, tapi kes yang dah lama wujud kot. Boleh dikategorikan sebagai kes tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas. *Siap peribahasa lagi tue! Kihkih.


misteri, selipar, curi, dosa
Idea yang menarik! Agak-agak ada orang nak ambil tak?


Misteri 1. Macam mana boleh tertukar? Takkan selipar sendiri pun tak kenal? Sebagai contoh, ada kes yang macam nie. Si Ali pakai selipar baru ke masjid. Kemudian ada orang tertukar selipar dengan dia. Maksudnya, orang tue terpakai selipar Ali. Lepas semua jemaah dah balik, selipar yang tinggal hanyalah selipar jepun buruk yang menanti hari nak putus. Nampak tak? Adakah betul-betul TERtukar? Kes tersebut terus menjadi misteri. Kahkah!

Misteri 2. Kalau betul lah ada orang yang tertukar selipar (terpakai selipar kita), tapi bila semua jemaah dah balik, kenapa tiada sepasang selipar pun yang tinggal? Sepatutnya mesti ada sepasang selipar yang tinggal. Betul tak? Nampak tak permainannya? Kes tersebut juga terus menjadi misteri sehingga ke hari ini. Hikhik. *Misteri laaaaa sangat! :p

Korang pernah tertukar atau hilang selipar di masjid tak? Aku pernah! Tak terkira. Ada sekali tue, aku pakai selipar jepun jenama Tat Sing jewww pun, itu pun boleh hilang! Misteri 1 dan 2, dua-dua aku pernah alami. Nasib baik aku balik rumah naik motor dengan Ayah, kalau tidak? Boleh buat rawatan refleksologi, berkaki ayam jalan atas tar.

Sebenarnya hari tue lepas solat terawih, ada sorang abang dan pakcik nie hilang selipar. Dorang dah cari keliling masjid tapi tak jumpa. Kesian. Tak tahu apa kesudahannya sebab aku dah balik dulu. Lepas nie pergi masjid kena pakai terompah. Kihkih. :D

Allah tidak pernah mengambil sesuatu daripada kita kecuali Dia menggantinya
dengan sesuatu yang lebih baik. Tetapi, kita perlu bersabar dan tetap redha
dengan segala ketetapanNya. :)

19 July 2013

Hadiah & Cenderahati Daripada Blogger

Assalamualaikum. Hai semua! Hari nie aku nak cerita pasal something yang mungkin dah basi, sebab dah berbulan-bulan lamanya aku peram entri nie dalam draft. Tak kira, aku nak cerita jugak! Harap korang dapat paksa diri untuk baca entri nie sampai habis. Kihkih!

Sebenarnya aku nak ucapkan ribuan TERIMA KASIH kepada 4 orang kakak blogger iaitu kak Mia, kak Eca, kak Shida dan kak Dedeq De Wishes. Sebab apa? Teruskan membaca! :p


mia liana, giveaway, sony

Aku menang Giveaway Mialiana.com! Pemenang dipilih berdasarkan entri penyertaan yang kreatif. Jemput baca entri penyertaan aku, klik sini. Dah baca? Kreatif tak? Hahaha! Rezeki join saat-saat akhir, dapat pendrive Sony 4GB. Terima kasih, kak Mia! :)


pin blogger, cerita dari hati, segmen

Top referrer Segmen Bloglist EcaDwinkyAsha 2013! Tak sangka jadi top referrer sebab aku join segmen tue setengah jam sebelum tarikh tutup. Mungkin dah memang rezeki aku menang topup RM5 dan pin Blogger yang terbang jauh dari Sabah. Terima kasih, kak Eca! :)


button badge, bookmark, calendar

Hadiah-hadiah daripada kak Shida! Bookmark calendar tue aku dapat sebab komen kat status Facebook page Dunia Sebenar Shida. Button badge dan bookmark atas tue pulak, kak Shida bagi sebagai cenderahati. Terima kasih, kak Shida! :)


keychain, terengganu,

Keychain penyu dari Terengganu daripada kak Dedeq! Sepatutnya kena komen kat entri nie, tapi aku cuma tinggalkan pesanan "tak sempat nak join, dah tutup" kat shoutbox. Tiba-tiba kak Dedeq minta alamat aku. Rezeki. Hehehe! Terima kasih, kak Dedeq! :)


Alhamdulillah. Terima kasih sekali lagi! Sejak 2 tahun lepas kalau tak silap, aku dah berhenti join giveaway/segmen sebab busy study kononnya. Kihkih! Sesekali jek join kalau ada masa dan syarat-syarat mudah. Tapi sekarang rasa macam nak aktif join semula. Rindu nak dengar bunyi hon van Poslaju yang hantar hadiah. Kahkahkah kbai.

"Aku tahu bahawa Allah telah menetapkan rezeki untukku dan tidak mungkin ada orang lain mampu merampasnya. Dengan itu, hatiku menjadi tenang."

15 July 2013

Allah Merancang Dengan Penuh Cinta

Assalamualaikum. Salam Ramadan penuh barakah! :)

semakan keputusan permohonan, ipta, stpm


Alhamdulillah. Walaupun Allah tak beri apa yang aku nak, tapi aku tetap bersyukur. Sebab aku tahu, perancangan Allah adalah yang terbaik! Aku merancang dengan cita-cita tapi Allah merancang dengan penuh cintaNya. Banyakkan bersyukur, nikmat akan bertambah.

Tak pernah menyesal tolak tawaran diploma bidang yang aku minat, dan ambil risiko sambung Tingkatan 6. Walaupun ramai yang pandang rendah kat pelajar Tingkatan 6, tapi peduli apa aku? Bukan dorang yang bayar yuran sekolah aku. Hahaha! Tingkatan 6 memang best!

Wish me luck! Merantau lah aku tak lama lagi. Sobs sobs.

P/S: Jangan tanya aku dapat universiti mana dan kos apa! Kahkahkah! :D

You don't know your future, but you know Allah. So, trust Allah!
Because Allah has control over our future.
Sometimes what you want isn't always what you get,
but in the end what you get is so much better than what you wanted.

08 July 2013

Cerita Santai #1 : Ke Mana Menghilang?

Assalamualaikum. Hai semua! Beberapa hari nie aku sibuk sikit. Nak online pun rasa malas sebab penat. Kali nie aku bukan buat-buat sibuk macam selalu tapi memang betul-betul sibuk. Tapi takde lah sibuk mana pun sebenarnya. Hehehe! Ayat putar belit.

Universiti Malaya, pembekal bateri, Nilai, sibuk

4 Julai 2013. Teman Along pergi UM, bayar yuran pengajian. Mengikut perancangan, pergi awal pagi dan insyallah petang dah sampai rumah semula. Kita merancang, Allah juga merancang, dan perancangan Allah adalah yang terbaik. Singgah isi minyak di Petronas Seremban, lepas tue tetiba enjin kereta tak boleh hidup. Rupanya bateri habis! Hahaha! Sampai UM dah Zohor, jadi sampai rumah pun dah malam. Takpe, ada hikmah tue.

5 Julai 2013. Pergi hospital melawat datuk saudara di ICU. Lepas tue pergi Jakel, beli kain ela untuk buat baju rayaaaaa! Dari kecil sampai besar, tak pernah beli baju Melayu yang dah siap. Sebab Mak tukang jahit. Jimat duit! Tema baju raya tahun nie ialah warna ..... lepas raya nanti aku bagitahu. Kahkah! Sebenarnya, warna nie sejak 3 tahun lepas lagi kot Mak nak.

6 Julai 2013. Hari yang tak berapa best. Sebab aku sambung tidur lepas Subuh, lepas tue terlajak sampai pukul 12 tengahari. Hahahaha! Pening kepala tidur lama-lama. Blur jek otak!

7 Julai 2013. Pagi, hantar 3 ekor kucing ke klinik haiwan. Dah buat appointment dengan doktor untuk mandulkan dorang. Haaa, ini yang akan buat aku sibuk! Aku kena jaga dorang. Kucing jantan tak susah sangat nak jaga, tapi kucing betina kena jaga elok-elok. Sebab doktor bedah perut belah kiri dia. Nanti kalau rajin, aku cerita pengalaman mandulkan kucing dalam entri lain. Petang, pergi butik pengantin. Buat apa? Jeng jeng jeng! Kahkah kbai. :D

Senyum dan ucapkan alhamdulillah kerana Allah masih izinkan kita
bersama mereka yang kita sayang.
Alhamdulillah. :)

03 July 2013

Kasut Idaman 2013

Assalamualaikum. Salam sejahtera! Salam 1 Malaysia. Cewah! :)

kasut 2013, sandal, design 2 in 1
Design 2 in 1: Kasut dan Sandal. :O


Smart tak kasut tue? Bagi aku, fuyohhh smart gila weh! *mulut ternganga* Hahaha! Boleh jadi kasut dan boleh jadi sandal jugak. Kalau rasa tak nak pakai kasut, boleh buka zip tue dan taraaa dah jadi sandal! Kat mana ada jual design macam tue? Aku nak mintak kakak-kakak aku belikan untuk kasut raya tahun nie. Kahkahkah!

Korang rasa berminat tak, nak beli kasut design macam tue? Atau korang memang dah ada kasut design macam tue? Hmm. Nampak sangat aku ketinggalan zaman.

Aku baru jumpa gambar tue. So, aku namakannya sebagai Kasut Idaman 2013. Kbai.

Jangan mengeluh hanya kerana anda tidak mempunyai kasut,
sebelum anda melihat orang yang tidak mempunyai kaki.

29 June 2013

Tanpamu Hidupku Tak Keruan!

Assalamualaikum. Hai semua! Dah lama aku tak update blog, bukan sebab malas tapi internet tetiba buat hal. Menguji kesabaran betul! Padahal internet buat hal 2 hari jek. Hikhik.

internet, wifi
AAARGHHHHH! *baling tetikus ke dinding*


Internet buat hal sebab telefon rumah ada masalah. Biasalah tue kan. Rabu malam tetiba bermasalah, awal pagi Khamis tue cepat-cepat aku call TM buat report. Internet punya pasal, laju jek report kan. Kihkih. Alhamdulillah, malam semalam dah elok.

Sepanjang ketiadaan internet, aku tengok tv sambil makan jelah. Channel baru Astro Lifetime tue banyak cerita best weh! Bila dah bosan, aku kacau kucing-kucing tidur pulak. Sesekali aku on netbook, mana tahu kot-kot internet dah okay. Hahaha!

Bagi seorang penganggur yang sedang bercuti panjang macam aku nie, memang bosan bila takde internet. Sebab internet tue dah jadi macam bestfriend forever aku. Cewah! :D


Korang pulak macam mana bila takde internet? Bosan? Atau okay jewww?


Angah: Macam mana hidup tanpa internet?
Aku: Alhamdulillah, I'm still alive. :)
Angah: Jadi, bolehlah potong terus internet tue.
Aku: K. T____________T

Sewaktu senang kita lebih menghargai kekayaan,
tetapi sewaktu susah kita akan lebih menghargai kesihatan.

P/S: Jom tengok! Arol Mubin Dalam Oh My English! Musim Ke-2. 

19 June 2013

Arol Mubin Dalam Oh My English! Musim Ke-2

Assalamualaikum. Hai semua! Arol Mubin dalam Oh My English! Musim Ke-2? Oh myyy? Rasa macam tak percaya jek. Rasa macam mimpi menjadi realiti. Hahaha! Nah! Korang boleh tengok bukti. Arol Mubin dalam Oh My English! Musim Ke-2 pada 9 Jun lepas. :D


oh my english, zain saidin, izara aishah, jibam
Nampak tak? Kahkahkahkahkah! 


Tweet jek punnnnn! Tapi bajet macam aku berlakon dalam Oh My English! jek. Hahahaha! Minta maaf sebab entri ini berunsur gebang dan gayat sikit banyak. Harap tak menyampah bila baca. Sesekali aku pun nak jugak buat entri feeling-feeling retisssss. Hehehe! :p


oh my english, rindu, twitter, tweet, tabah
Tweet original.


Bila tengok twitcon tue, terasa macam retis jek sebab ada orang makeup kan aku. Hahahaha! Gambar tue masa aku join pertandingan teater pra-universiti peringkat negeri.



By the way, aku dah buat akaun baru Twitter (selepas 4 bulan deactivate akaun lama). Jemput follow kalau berkenan! Sekarang dah tak jadi 'hantu tweet' lagi, dah insaf. Sobs sobs. T.T

Dunia ini ibarat pentas lakonan, dan kita adalah pelakonnya. Oleh itu, berlakonlah dengan baik agar kita mendapat 'trofi Syurga' di hari penganugerahan kelak. :)

17 June 2013

Janggut Lelaki

Assalamualaikum. Salam sejahtera! :)

janggut, sunnah, Rasulullah

Aku selalu dengar orang perempuan cakap, dorang geli tengok janggut lelaki. Lebih-lebih lagi kalau janggut  yang tebal dan panjang. Mungkin dorang ada alasan tersendiri. Tapi rasanya ada jugak perempuan yang suka. Bagi aku, lelaki berjanggut nampak kacak. Cool. Lagi pun, simpan janggut nie kan salah satu sunnah Rasulullah SAW.

Teringat masa balik kampung awal bulan hari tue, sepupu aku yang darjah 4 cakap kat aku, "Eeeeeee, ada janggut lah!". Hahahaha. Tapi janggut aku nipis jek. Takpe, simpan sikit-sikit, lama-lama nanti dapatlah janggut macam Ustaz Azhar Idrus. Hehehe.


Apa pendapat korang tentang janggut lelaki?

Lelaki, korang ada simpan janggut tak?
Perempuan, korang suka tak lelaki yang berjanggut?

Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiaannya. :)

13 June 2013

Candy Crush Saga Game Paling Manis Di Facebook

Assalamualaikum. Hai semua! Aku memang tak minat sangat main game. Tapi bila aku dah start main satu game, aku akan fokus betul-betul main game tue sampai aku naik bosan.

Candy Crush Saga. Game pertama yang aku main kat Facebook. Sebelum nie memang aku tak pernah main game pun kat Facebook. Tak berminat. Tapi setelah dihasut oleh kawan baik aku, akhirnya aku tewas jugak. So, aku cuba lah main game Candy Crush Saga nie.

game best, candy crush saga, Facebook

Memang the sweetest Facebook game ever lah! Best sangat! Sampai aku jadi ketagih, siang malam mengadap Candy Crush Saga jek. Tapi itu masa mula-mula main game nie, dalam 2 minggu kot aku ketagih. Sekarang nie dah tak ketagih lagi.

Tapi ada 2 perkara yang tak best bila main game nie. Pertama, tak naik level. Asyik duduk kat level sama jek, tak lepas-lepas. Huh. Memang bikin aku stress! Mulalah aku bengang dan cakap sorang-sorang, "Tak logik lah game nie!". Kahkahkah!

Kedua, malu nak minta 'lives' kat orang. Aku selalu minta kat kawan yang hasut aku tue jek. Tak berani nak minta kat orang lain sebab takut dorang tak suka. Tapi sekarang nie, berduyun-duyun pulak orang minta 'lives' kat aku. Penuh notification. T.T

game best, candy crush saga, Facebook

Sekarang nie, dah hampir seminggu aku tersadai kat Level 38. Hahaha! Hampir sebulan kot aku main game Candy Crush Saga nie. Rasanya cukup lah tue sebab aku macam dah bosan main game nie. Jadi... Selamat tinggal, Candy Crush Saga! (^.^)/ *lambai tangan*


Korang suka main game Candy Crush Saga tak? Dah sampai level berapa?

Setiap usaha yang baik ada halangan, setiap halangan ada pengorbanan,
dan setiap pengorbanan pasti ada kejayaan. :)

11 June 2013

Tips Blogger Berjaya Oleh Blogger Otai

Assalamualaikum. Hai semua! Wah! Sudah 26 hari rasanya aku tak update blog. Macam tak biasa pulak kan? Ingat nak genapkan 31 hari baru aku nak update blog tapi tak jadi pulak. Tetiba datang semangat berkobar-kobar aku nak update blog hingusan nie bila terbaca status Facebook 2 orang blogger otai. *Tapi tak pasti semangat nie boleh kekal berapa lama.


tips blogger berjaya, bro framestone, blogger otai
Tips Blogger BerjayaBro Framestone.


tips blogging, hasrulhassan, blogger otai
Tips BloggingBro Hasrul Hassan.


Mulai hari ini aku nak cuba amalkan tips-tips tersebut. Insyallah. Pertama, mesti buang istilah "takut nak mencuba" dalam diri dan yang kedua, simpan idea untuk buat entri dalam draft. Korang pun boleh cuba amalkan jugak! Atau korang memang dah amalkan? K. Aku jelah yang tertinggal keretapi eh, macam baru keluar dari gua jek. T.T

Buat masa nie, aku tak serius blogging. Suatu hari nanti tak tahu lah. Aku blogging sekadar suka-suka, saje nak menyemak. Tak femes pun tak kisah, janji hati aku puas. :)

Kurang semangat mengakibatkan lebih banyak kegagalan, berbanding kurangnya kebijaksanaan atau kemahiran. - Flower A. Newhouse.

P/S: Header baruuuuu! ;)

15 May 2013

Ramai Orang Sakit Mental Rupanya!

Assalamualaikum. Hai semua! Salah satu tanda orang sakit mental ialah ...

tanda sakit mental, sakit mental
Petanda Orang Sakit Mental


Ada orang kata, artikel tersebut disalah ertikan atau salah translate. Sebab sebenarnya artikel tersebut dalam bahasa Inggeris. Orang yang kata ye, bukan aku yang kata. Aku baca kat Facebook. Hehehe. Tapi tak kisah lah artikel tue salah translate ke apa.

Bagi aku, memuat naik (upload) gambar makanan ke dalam laman sosial lebih baik daripada upload gambar yang boleh menimbulkan fitnah atau menambahkan dosa. Betul tak?

Sebenarnya, aku pun suka upload gambar makanan kat Facebook jugak. Best weh! Hehehe. Korang suka upload gambar makanan ke dalam laman sosial tak? :)


Nah! Beberapa gambar makanan (minuman pun ada) yang aku pernah upload kat Facebook. Tak banyak pun, sikit jek. Banyak lagi gambar dalam folder yang aku tak sempat upload.

food porn, makanan sedap

Aku nie dikira sakit mental jugak ke? Hahahahahahahaha.

Makanan yang terpuji ialah yang makanan yang halal. Minuman yang terpuji ialah minuman yang tidak memabukkan. Kita adalah apa yang kita makan.

30 April 2013

Bobo, Gwiyomi & MasterChef Selebriti Malaysia

idea update blog, bobo, gwiyomi, masterchef

Assalamualaikum. Hai semua! Aku ada banyak idea nak update blog sebenarnya, tapi idea utama jelah. Lepas taip pendahuluan, aku terus blur. Tak tahu apa yang nak dihuraikan dalam perenggan seterusnya. Maklumlah, dah hampir 5 bulan tinggalkan sekolah. Sampai terlupa segala ilmu mengarang yang cikgu ajar. Hehehe. *Rindu sekolah!

Jadi hari ini aku kumpulkan semua idea yang tak kesampaian untuk dibuat satu entri lengkap, untuk diceritakan dalam satu entri sahaja. 3 cerita dalam 1 entri. Macam tue lah.


1) Bobo
Aku yakin, majoriti mesti kenal si Bobo nie. Dah jadi retisss dia sekarang. Aku ingat lagi masa video parodi (lagu Sayang - Shae) dia baru muncul kat Facebook, ramai orang yang kutuk dia. Tapi sekarang? Ramai peminat weh, dan aku bukan salah seorang daripadanya. Hahaha. Siapa peminat Bobo? Sila flip hair. Btw, dah tengok video Gwiyomi Bobo?


2) Gwiyomi
Ini satu lagi yang tengah femesss sekarang. Merata laman sosial boleh jumpa video Gwiyomi, di Facebook, blog, Keek. Semua orang berusaha nak buat video Gwiyomi yang paling cute. Masing-masing tak nak kalah. Hahaha. Korang ada buat video Gwiyomi jugak ke? 


3) MasterChef Selebriti Malaysia Musim Kedua
Siapa tengok MCSM2? Aku memang penonton setia MasterChef. Tapi untuk MCSM2 nie aku tak layan sangat. Tak tahu apa sebabnya. Eh. Korang tengok tak hari tue Zain Saidin errr takde pape lah. Tak jadi nak gosip. Hahahahaha! Btw, aku sokong Syura.


K lah. Itu jek yang aku nak cerita. *menguap* Rasa macam nak gwiyomi tidur jek.

Hargai orang yang membenci diri kita kerana dia sebenarnya adalah
peminat setia kita. Sanggup menghabiskan masanya hanya untuk
mencari kesalahan diri kita. :)

26 April 2013

10 Surah Al-Quran Yang Dapat Mencegah 10 Perkara

Assalamualaikum. Salam sejahtera. Ya, kita semakin menghampiri ke penghujung April 2013. Alhamdulillah, masih diberi peluang untuk memperbaiki diri dan update blog setelah beberapa hari tak update sebab kurang rajin. Hehehe. Okay, hari nie nak share something. :)


10 Surah Al-Quran Mencegah 10 Perkara
10 Surah Al-Quran Yang Dapat Mencegah 10 Perkara


Secara jujurnya, ada beberapa surah di atas yang aku masih belum hafal lagi, dan ada surah yang aku tak tahu. Betapa jahilnya diriku ini. Nanti kita rujuk al-Quran ye, cari mana yang tak tahu dan hafal mana yang masih lupa. Mari kita amalkan membaca 10 surah tersebut untuk mencegah 10 perkara. Tapi surah-surah lain jangan diabaikan pulak. ^^

Kita sangat berhati-hati dengan apa yang masuk ke dalam mulut kita,
sama ada halal atau haram. Tapi, adakah kita berhati-hati dengan apa yang keluar dari mulut kita, sama ada pahala atau dosa?

20 April 2013

Pantun Menutup Aurat

pantun, tutup aurat, pantun tutup aurat, aurat

Pantun Menutup Aurat. (Sumber: Pakar Cinta)


Sekadar perkongsian untuk renungan bersama. Apa yang aku perasan sekarang nie, semakin ramai kaum Hawa yang "membalut aurat" mereka, bukannya menutup aurat. Macam-macam fesyen muslimah wujud sekarang nie. Bila pandang memanglah nampak cantik, tapi sayang tak menepati syariat Islam. Tak menepati syarat-syarat menutup aurat.

Sama-samalah muhasabah diri. Bukannya nak tunjuk alim ke apa, tapi tak salah kan kalau kita saling mengingati? Ilmu agama aku pun masih cetek lagi. Masih dalam proses belajar. Bak kata Ustaz Akhil Hayy, jangan tunggu bila nak jadi ustaz tapi bila hampa nak start? :D

P/S : Kaum Adam pun kena jaga aurat jugak. Jangan ambil mudah jek yeah.

Dari keterpaksaan itu, perlahan-lahan kita akan menemukan hikmah dan
akhirnya nanti hati kita akan menjadi ikhlas keranaNya. - UAI.

17 April 2013

Ujian Hebat Untuk Orang Yang Hebat

kata-kata semangat, ujian Allah, senyuman, la tahzan

Ya Allah!

Jika suatu saat aku kehilangan harapan dan tujuanku, berikanlah aku keyakinan bahawa takdir Mu adalah lebih baik daripada apa yang aku inginkan dan impikan.

Engkau damaikanlah hatiku untuk menerima takdir Mu, kerana aku yakin dan percaya perancangan Mu adalah yang terbaik dan terindah buat diriku.

Insyallah, pasti ada hikmah dan kemanisan di sebalik ujian ini.

Walau di saat hati luluh, harapanmu jangan pernah runtuh.
Bisikkanlah ketabahan dalam harapan.

11 April 2013

Running Man Best Sangat Ke?

Running Man
Running Man.


Assalamualaikum. Annyeonghaseyo! Wakaka! Korang suka tengok Running Man tak? Tetiba hari nie nak cerita pasal Running Man. Sebelum nie, aku ada dengar kawan-kawan sebut "Running Man". Kat Facebook, Twitter semua orang bercerita pasal Running Man. Tertanya-tanya jugak. Hemm. Apa benda sebenarnya Running Man nie? Kemain femes lagi. Tapi aku tak peduli pun. Lantak lah.

Rupanya Running Man nie variety show Korea. Ouhhh. Patutlah femes. Korea kan. Kpop. Eh. Aku cuma layan cerita hantu Korea jek, yang lain aku tak layan. So, ramai jugak lah yang menghasut aku suruh tengok Running Man nie tapi aku tak berminat. Tapi semalam aku dah TERtengok. Kihkih. First time tengok! Aku tengok 2 episod jek (episod 27 & 140). 


Running Man
Lee Kwang-su, Ji Suk-jin, Yu Jae-suk, Song Ji-hyo, Gary, Kim Jong-kook, Ha-ha.


Ramai yang kata Running Man nie best gilaaaaa dan kelakar gilaaaaa! Bagi aku, biasa jek. Mungkin sebab aku baru tengok 2 episod. Mungkin. Masa aku tengok Running Man nie, aku tersenyum jek. Sesekali gelak kecil. Takde pun aku gelak guling-guling sampai nak pengsan macam aku tengok Jihan kat Parodi MeleTop. Jihan the best hahahaha!

Itu pandangan aku lah. Citarasa kita semua berbeza. Kan? ^^

Pilih orang yang mempunyai minat yang sama seperti kita, supaya kita mempunyai persamaan. Tetapi jangan mengetepikan orang yang langsung tidak mempunyai persamaan dengan kita. Bersikap terbuka adalah lebih baik.

09 April 2013

Topup Berjumlah RM460 Untuk Dimenangi !

topup, giveaway, mega topup giveaway, aisyah humaira, nabila biela
Mega Topup Giveaway By Nabila Biela & Aisyah Humaira'
Tarikh Tutup : 12 April 2013



!Assalamualaikum!
Bismillahirahmanirahim..pada hari ini .blog Nabila Biela dan Aisyah Humaira' merasmikan Mega Topup Giveaway. Nama pun topup giveaway, konfemlah hadiah pun semuanya topup. Sebanyak 70 hadiah topup yang bernilai RM5 keatas yang menanti anda! Sebelum tu jom tengok syarat-syarat segmen kali ni:

SYARAT-SYARAT

1) Follow dan like FB pages para sponsor
2) COPY PASTE ENTRY NI dan backlink kan banner di atas ke blog Nabila Biela atau Aisyah Humaira' *salah satu sahaja* #PASTIKAN LINK SEMUA HIDUP
3) Letak link entry tersebut di komen entry Aisyah Humaira' SAHAJA
4) Tamat pada 13/4/3013*seminggu sahaja*

FOLLOW SPONSOR dan FOLLOW G+

Nabila Biela 
Aisyah Humaira' | Aku Penghibur Fieyna Girang | Natrah Adnan Tauke Mykedai | Sharia Nadirah Fizz Graphic | Syazlina Saad

FOLLOW G+



LIKE FB SPONSOR



SENARAI HADIAH


10 ORANG TOP REFERRAL

RM30 X 1
RM10 X 9
60 ORANG RANDOM
RM10 X 8
RM5 X 52

SEMUA SEKALI RM460 UNTUK 70 ORANG PEMENANG!!

SEGMEN INI DITAJA OLEH:

Mega Topup Giveaway ini dianjurkan oleh Nabila Biela dan Aisyah Humaira' dan disponsor oleh  Aisyah Humaira'Hafizzy AzizFuh dot MyPingje dot orgAku PenghiburCikgu HailmiFieyna Girang, Natrah Adnan, Tauke Mykedai , Sharia NadirahNur Alja, Cik Yaya, Mohd Nasir, Ibnuismail Ismail, Arol MubinAien HermionieSare Says dan Nurul Firzanah, Nabilah Ahmad, Shazlina Saad, Sheila Eiman, Cik Hawa, Shaila, Cik Amabee, Dhia Akma, Shakirah Rosli, Heirizaliana Yana, Cik Honney , Asma' Sah, Aliya, dan Dysha Sahhir.

P/S: Entry ni wajib di copy paste oleh para peserta dan para sponsor boleh join sekali. =)

-------------------------------------------------------------------------------

UPDATE TERKINI : SENARAI PESERTA !





Assalamualaikum. Hai semua! Tue diaaa, Arol Mubin join giveaway. Setelah sekian lama tak join giveaway, akhirnya pintu hati nie terbuka jugak untuk join kembali. Kemain poyo ayat. Kahkah! K lah. Aku harap ada rezeki aku untuk menang Mega Topup Giveaway nie. ^^

Manusia yang tidak berharap untuk menang telah sedia kalah. - Jose Joaquin Olmedo. *Tapi jangan berharap terlalu tinggi, kalau jatuh nanti tak sakit sangat.

03 April 2013

Azam April 2013

quotes, life quotes, new chapter

Assalamualaikum. Selamat datang April 2013! Selamat tinggal, Mac 2013 yang indah! Indah. Terima kasih, Mac 2013! Banyak peristiwa menggembirakan yang berlaku dan telah menjadi sebahagian daripada kenangan terindah dalam hidup aku. Alhamdulillah. ^^

Setiap kali masuk bulan baru, aku akan tetapkan beberapa azam kecil. Ingat tahun baru jek ke ada azam?  Bulan baru pun ada! Kalau boleh, setiap hari kita mesti ada azam. Paling mudah, "esok mesti lebih baik daripada hari ini". Kan? Azam jugak tue.


Azam April 2013 :

1) Tidur awal. Hahaha! Azam nie memang tak pernah tercapai pun. Tambah pulak, sekarang nie dah habis sekolah. Setiap hari tidur pukul 3 pagi dan paling awal pukul 1 pagi. Lepas Subuh, sambung tidur lagi. So, aku nak cuba tukar. Paling lambat tidur pun pukul 12 malam.

2) Rajin update blog. Hahaha! Sejak aku mulakan hidup baru bersama blog baru (cewah!), aku makin bersemangat sikit nak update blog. Sikit jelah. Tak banyak mana pun. Kihkih. Tapi kadang-kadang mood tak berapa baik, itu yang terabai blog. Layan Facebook jeee.

3) Cari duit poket. Dah 4 bulan jadi petani kurang berjaya. Kawan-kawan lain ada yang dah jadi CEO, pengetua sekolah, artis Hollywood tapi aku masih tanam anggur di belakang rumah. Sobs sobs. *kesat air mata* Insyallah, akan berusaha untuk mencari duit poket. Hihik.


Itu jelah. Ada banyak lagi tapi yang selebihnya biar aku sorang jelah yang tahu. Hehehe!
Mac 2013 korang indah jugak ke? So far, macam mana April 2013? 

Anda tidak perlu jadi hebat untuk memulakan sesuatu,
tetapi jika anda ingin jadi hebat, anda perlu lakukan sesuatu!

29 March 2013

Bibir Tersenyum Tapi Hati Menangis

Assalamualaikum. Selamat sejahtera! ^^

mutiara kata, kata hikmah, kata semangat
Jumpa kata-kata di atas kat Facebook Pakar Diari Hati. Rajinnya aku edit. :p


Lepas baca kata-kata tue sampai habis, aku rasa macam "seseorang" itu ialah aku. Hahaha. Kalau nak tahu, aku memang sebijik macam dalam kata-kata di atas. Selalu bajet kuat semangat depan semua orang, tapi sebelum tidur, menangis tepi katil. Wakakaka!

Dulu dekat sekolah, aku suka ketawa dan buat lawak. Paling kurang pun, aku senyum dan asyik tersengih jek 24 jam. Rasanya susah kot nak tengok aku muram atau sedih. Sampai ada kawan-kawan yang tanya aku, "Kau nie happy jek setiap hari. Kau takde masalah ke?". Aku diam dan hanya mampu senyum lebar jek. Hehehe.

Bagi aku, pertama sekali, life is too short to be unhappy. Kedua, bukan semua masalah kita boleh cerita dengan orang lain. Kadangkala, masalah tue lebih sesuai diceritakan pada Sang Pencipta. Luahkan segala masalah dan berdoa kepadaNya agar diberi petunjuk. Allah Maha Mendengar dan Dia tak pernah jemu mendengar luahan hati kita.

Itu pendapat aku. Cara aku. Masing-masing ada cara tersendiri. Aku memang suka sorokkan perasaan sedih, kecewa dll. Hadapi setiap ujian dengan senyuman. Ada sesiapa yang sama (perangai) macam aku tak? Bibir tersenyum tapi hati menangis. Kihkih.

When life gives you a thousand reasons to cry,
show that you have a million reasons to smile.

28 March 2013

Masalah Timbul Ketika Semangat Mula Membara

don't give up, inspiration quotes

Assalamualaikum. Hai semua! Aku baru jek mulakan hidup baru bersama blog baru. Pening kepala bila fikirkan pasal blog hingusan aku nie. *garu kepala* Macam mintak penampor jek! Hahaha. Memang aku tak sangka semua nie akan terjadi. Aku sangkakan panas hingga ke petang, rupanya tengahari dah hujan lebat. Okay, cukup Arol. Straight to the point k.

Sejak aku tukar URL baru iaitu http://arolmubin.blogspot.com, timbul sedikit masalah. Atau mungkin banyak masalah. Ini masalahnya! Lepas aku tukar URL baru, aku mintak tolong kawan-kawan yang letak blog aku kat bloglist dorang supaya tukar URL blog aku. Selepas 3 hari, aku tengok masih sama, tak berubah. Aku pun cuba letak blog aku kat bloglist sendiri. 

Patutlah. Dia masih paparkan feed URL lama (http://arolpunyeblog.blogspot.com). Masa tue aku gunakan URL lama untuk blog kedua. Sesaje nak simpan buat kenangan kononnya. Akhirnya, aku delete URL lama tue, sebab aku ingatkan itulah punca segala-galanya.

Tapi keadaan masih sama. Dia masih paparkan feed URL lama. Kusut kepala! Kahkah. Masa tue memang rasa menyesal saaaaangat-sangattt sebab gatal sangat pergi tukar URL blog. Argh! Nak menyesal pun dah tak guna, benda dah jadi kan? Cool k. *kesat air mata*

Akhirnya, aku mintak pendapat kat kak blogger femes nie. Patut ke tak aku tukar semula URL lama? Dia suruh aku cuba tukar URL lama dulu, kalau takde masalah, dia suruh kekalkan jek URL lama. Sebab tue lah terhasilnya entri nie pada tengah malam. Aku nak cuba publish, nak tengok feed kat bloglist ada masalah lagi atau tidak. Harap semuanya okay! ^^

Sekiranya esok yang kita harapkan tidak menjadi, sekurang-kurangnya kita tidak
akan menyesal jika kita melakukan apa yang kita inginkan hari ini,
kerana esok pasti ada tetapi esok belum tentu untuk kita.

27 March 2013

Apa Pendapat Anda?

Assalamualaikum. Selamat sejahtera! First of all, terima kasih kepada semua rakan blogger yang sudi memberikan kata-kata semangat kepada aku kat entri pertama blog nie! Sila beri tepukan yang gemuruh untuk diri sendiri. K. Actually, aku nak mintak pendapat korang sikit.

Sesiapa yang pernah datang ke blog Arol Mubin sebelum nie, rasanya korang ingat sikit-sikit kot cmne rupa blog nie dulu. Nevermind, aku dah sediakan gambar untuk tatapan korang.


simple template, green template, edit blog, design blog, blog kemas
Template lama Blog Arol Mubin. ^^


Nampak tak perbezaan template lama dengan template sekarang? Template yang baru nie aku saje design lebih simple dan guna background warna putih. Tapi warna hijau wajib ada! Itu memang warna rasmi blog Arol Mubin. Hehehe.

So, apa pendapat korang tentang template baru nie? Korang lebih suka template lama atau template baru? Mohon jasa baik anda semua untuk tinggalkan undian (template lama atau baru?) atau sebarang pendapat di ruangan komen. Sekian, terima kasih! :D

Belajar daripada kesalahan membuatkan dirimu menjadi dewasa, dan belajar
daripada pengalaman orang lain pula membuatkan dirimu menjadi bijaksana.

Cuba Teka Di Mana Pendrive Aku?

RE-PUBLISH. Entri ini pernah disiarkan pada 19 Disember 2011.


Assalamualaikum. Alhamdulillah. Tiba-tiba datang pulak sifat rajin nak menaip entri hari nie. Mari baca kisah tauladan yang aku dah penat-penat taip nie. Hehehe. Kisah ini berlaku pada 7 Disember 2011 (Rabu).

Dipendekkan cerita, masa tue aku online sambil test printer baru dengan Along. Bersepah barang-barang keliling laptop. Pukul 6.45 petang, keluarga makcik dari Perak datang rumah dengan nenek aku. Kelam-kabut lah apa lagi, rumah macam tongkang pecah! T.T Sepantas kilat zupp, kemas barang-barang keliling laptop.


KEESOKAN HARINYA ...


Aku tanya semua orang dalam rumah. Aku tanya Mak, tanya Along dan tanya Angah. Ayah jek yang aku tak tanya. Sebab aku takut telinga aku tak mampu bertahan mendengar jawapan Ayah. Hahaha. Semua orang tak tahu di mana pendrive aku.



Inilah pendrive aku. Baru beli. :'(
 

Aduhaii. PENDRIVE AKU HILANG! Puas cari. Tiba-tiba aku teringat, semalam ada buang plastik dan kotak ink printer dalam tong sampah. Selongkar tong sampah. YEAY DAH JUMPA PENDRIVE AKU DALAM TONG SAMPAH!!! Huhhhhhhhh. T_______T


Pada mulanya, aku nak beli pendrive seperti gambar di bawah. Sebab kecil dan nipis, nampak comel jek. Aku nak beli warna putih, Along warna pink. Tapi Angah bising - "Korang berdua dah lah tak reti jaga barang, nak beli yang kecik-kecik!!".


Nasib baik tak jadi beli design macam nie. =.='

Manusia biasanya lebih menghargai sesuatu yang sukar diperoleh.
Dan sering kali melupakan nikmat yang telah tersedia. :)

26 March 2013

Segmen Bloglist EcaDwinkyAsha 2013

RE-PUBLISH. Entri ini pernah disiarkan pada 31 Januari 2013.


Assalamualaikum. Haiii semuaaa! *lambai tangan* ;)

Sementara aku nak siapkan entri ala-ala catatan hidup (aku memang amek masa lama sikit nak siapkan satu entri), aku nak join segmen dulu. Segmen bloglist kak Eca, dia siap jemput aku join. Maka aku nak join! Aku nie tak gemar sangat join segmen bloglist. Kalau betul-betul berminat nak berada dalam bloglist blog tue, baru aku join. Ini bukan bodek ye, tapi fakta. *muka serius*



Segmen Bloglist EcaDwinkyAsha 2013
Tarikh Tutup : 31 Januari 2013


Blog kak Eca, "Cerita Dari Hati" memang dah lama ada dalam bloglist aku. Apa tandanya tue? Itu tandanya aku suka baca blog dia. Entri-entri kak Eca selalu buat aku ketawa, contoh entri ini. Baru baca pendahuluan, aku dah gelak guling-guling. Kahkah! Lagi satu, entri Wordless Wednesday kak Eca pun aku suka jugak.

Selain itu, kak Eca nie seorang yang peramah. Aku selalu tanya dia pasal blog kat Facebook. Macam-macam soalan aku tanya, dia sentiasa jawab dengan hati yang tabah. Kadang-kadang soalan yang annoying pun aku tanya jugak. Kihkih. Aku saje nak uji kak Eca, dia kan bakal guru. Mana tahu nanti dia dapat student macam aku (banyak tanya), at least dia dah tahu cmne nak handle. :p

Kejap! Aku nie nak join segmen ke atau nak review blog kak Eca? *garu kepala* Dah tertaip, publish jelah. Kesian aku dah taip panjang-panjang. Hahaha. Sebelum kak Eca pitam, lebih baik aku undur diri dahulu. Kbaiii. :)


[Segmen Bloglist EcaDwinkyAsha 2013 kelolaan ecadwinkyasha.com.]

Follow GFC sudah, like Fanpage sudah, follow Google+ pun sudah. Setel!

Giveaway Mialiana.com

RE-PUBLISH. Entri ini pernah disiarkan pada 10 Januari 2013.


Assalamualaikum. Hai semuaaa! *lambai tangan* Kihkih. :p

















P/S : Gigih aku melukis walaupun comot pada saat-saat akhir. Nampak tak kesungguhan aku nak menang giveaway nie? Nampak ke tidakkk? Kihkih. :p


Best tak cerita tue? Sedih kan? Ehh. Korang menangis ke? Nah! *hulur tisu* Kahkahkah. Nak tahu ke mana hilangnya pendrive Merah? Jeng jeng jeng... Tunggu di akhir entri yee! Nanti aku bagitahu. *background music suspens*

Disebabkan si Merah tue rabun IT, maka aku tolong dia taipkan entri penyertaan Giveaway Mialiana.com. Baik kan aku? Hewhew. Okay, cukup. Di bawah ini ialah entri penyertaan daripada Merahmubarasemangatwaja (nama penuh Merah). 


Yeah! Aku nak join Giveaway Mialiana.com!


Tag : Aliff Haikal | Maisarah Azmi | Kak Eca


Sebelum meneruskan entri ini, bagi aku tarik dan hembus nafas dulu. Huhhhhh. Inilah balasan kalau suka sangat bertangguh kerja. Aku dah lama bookmark giveaway nie tapi baru hari nie kelam-kabut nak join. *lap peluh di dahi* :D


Saya paling suka entri OUM Konvokesyen Ke 13 - Gambar Majlis Dan Anugerah Yang Diterima di Mialiana.com kerana entri tersebut memberikan inspirasi dan semangat kepada saya untuk terus belajar. Bila baca entri tue, rasa berkobar-kobar pulak nak sambung belajar. Mesti keluarga Kak Mia bangga dengan kejayaan Kak Mia. Dah lah lulus dengan cemerlang, lepas tue dapat anugerah lagi. Tahniah, Kak Mia! Rasanya entri itu bukan memberikan inspirasi kepada saya sorang jek, tapi kepada semua yang membacanya. Kan?


Sebelum aku mengakhiri entri ini, terimalah... Khas buatmu, Kak Mia. Cewah! 




Okay, dah siap! Tunggu dulu!!! Pendrive Merah dah jumpa! Korang nak tahu ke mana hilangnya pendrive Merah? Jumpa KAT SINI! Klik lah link tue kalau nak tahu. *Jangan risau, itu bukan ChurpChurp atau iklan. Percayalah...

Senyumlah walau kita diberi ujian seberat mana sekali pun, kerana ujian itu bukti sayang Allah kepada kita. Oleh itu, smile smile smile. Always. :)