11 June 2013

Tips Blogger Berjaya Oleh Blogger Otai

Assalamualaikum. Hai semua! Wah! Sudah 26 hari rasanya aku tak update blog. Macam tak biasa pulak kan? Ingat nak genapkan 31 hari baru aku nak update blog tapi tak jadi pulak. Tetiba datang semangat berkobar-kobar aku nak update blog hingusan nie bila terbaca status Facebook 2 orang blogger otai. *Tapi tak pasti semangat nie boleh kekal berapa lama.


tips blogger berjaya, bro framestone, blogger otai
Tips Blogger BerjayaBro Framestone.


tips blogging, hasrulhassan, blogger otai
Tips BloggingBro Hasrul Hassan.


Mulai hari ini aku nak cuba amalkan tips-tips tersebut. Insyallah. Pertama, mesti buang istilah "takut nak mencuba" dalam diri dan yang kedua, simpan idea untuk buat entri dalam draft. Korang pun boleh cuba amalkan jugak! Atau korang memang dah amalkan? K. Aku jelah yang tertinggal keretapi eh, macam baru keluar dari gua jek. T.T

Buat masa nie, aku tak serius blogging. Suatu hari nanti tak tahu lah. Aku blogging sekadar suka-suka, saje nak menyemak. Tak femes pun tak kisah, janji hati aku puas. :)

Kurang semangat mengakibatkan lebih banyak kegagalan, berbanding kurangnya kebijaksanaan atau kemahiran. - Flower A. Newhouse.

P/S: Header baruuuuu! ;)

68 comments:

  1. rasa bersemangat pulak nak ber-blogging lepas baca ni.. hehehe..

    btw, jemputlah singgah blog saya. i'm newbie. :DD
    http://madamoiselleayuslittletalks.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baguslah kalau macam tue! Arol pun sama jugak bersemangat. :D

      Delete
  2. yana klw byk idea nk tulis dlm blog,,selalu tulis dan drafkan, , tkut2 nnti hri yg xda idea nk tulis dlm blog,,boleh publish entri yg kita draf

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sediakan payung sebelum hujan. Hehehe! Arol ada jugak buat tapi entri tue terus terperam dalam draft sebab terlupa nak publish. :D

      Delete
  3. Replies
    1. Yeah! Amalkan kalau nak jadi blogger berjaya. :D

      Delete
  4. Hehe,dah amalkan pun.... ngehehee~
    Teruskan usaha! Chaiyok! XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah, bagus In! Arol baru jek nak amalkan. Terima kasih, In! :D

      Delete
  5. Gud bro...samalah kita. Cuba utk serius walaupun masih blum berjaya. Perlu jugak sekali-sekala refer kepada yg pakar utk amik mood blog ni. Thanks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tue! Bila baca blog blogger-blogger yang dah berjaya, rasa bersemangat pulak nak blogging. Welcome. :)

      Delete
  6. waaaa.. header dia ada blink2 gitu. good luck arol ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Biar berseri sikit blog nie. Terima kasih! :D

      Delete
  7. saya selalu ikut pekembanga Hasrul Hassan.. memang banyak tips berguna...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah! Selalu baca tips-tips yang bro HH bagi kat Facebook dan blog. :)

      Delete
  8. xnak tips dari akak ke?..

    tips : jangan malas update entry!.kakaka.

    terkena tak terkena tak?
    :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terkena sangattt. Sentap dengan tips kak Eca! Hahahaha. :D

      Delete
  9. Serius cik akak tak suka simpan entri dalam draf.....
    bukan apa takut cik akak lupa...hahaha.....
    lepas taip cik akak publish terus je....
    lagi mantap......orang tak baca tak pe yang penting orginal entri...hahaha.....

    suka satu je pegangan cik akak....kalu kita ikhlas dengan nawaitu kita...InsyaAllah pasti Allah akan bantu......
    cik akak follow sini ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah yang jadi kat Arol. Simpan dalam draft pastue terlupa nak publish. Hahaha! Setuju dengan cik akak. Yang penting, niat kita blogging. :)

      Delete
  10. singgah follow sini.. =)

    yup..betul 2-2 kata kat atas tu...kena berani dalam diri & simpan entry dalam draft..ada juga buat kalau idea dah mencurah2 sangat..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah! Kalau time idea mencurah-curah tue, share lah sikit dengan Arol. :D

      Delete
    2. Baik hati betul blogger nie. Hehehe! :D

      Delete
  11. Salam Arol...Terima kasih singgah ke blog k.atie ya.Tu la kdg2 takder idea nk tulis apa..tu yg senyapppp jer.T/kasih atas pengkongsian tip2 tu..akan cuba dipraktikkn :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam wbt. Samalah dengan Arol, dah dekat sebulan senyap baru muncul balik. Hehehe! Sama-sama, kak Atie. :)

      Delete
  12. Otai otai ni lebih dulu makan garam dlm dunia blog. HAHA sama lah arol, sekarang kena concentrate study wooo T__T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jadi kita nie kenalah menuntut ilmu dengan dorang. Aku pun tengah concentrate cuti. Nak nikmati sepuas-puasnya. Hehehe! :D

      Delete
  13. Haa,and ye! Header baru lah :D
    Rajin betul buat. Haha ^^,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ingatkan tak perasan. Hehehe! Saje nak tukar mood. :D

      Delete
  14. pewit..mengancam ar header baru arol
    aah..nice tips..baik cegu! nanti saya amalkan..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Header baru kak Yumida lagi mengancam, ada kucing pink! Bagus! Jangan lupa amalkan yeah kalau nak berjaya. :D

      Delete
  15. singgah dan follow..nice header..:)

    ReplyDelete
  16. assalam,

    terima kasih sudi ke teratak bunda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam wbt. Sama-sama, bunda. :)

      Delete
  17. assalamualaikum,

    terima kasih ke teratak bunda..
    Tahniah bunda ucapkan dengan semangat baru ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam wbt. Terima kasih! Tak tahu berapa lama boleh bertahan semangat baru nie. Hehehe. :D

      Delete
  18. ewah! cantik header baruuuu ;)
    simple and nice .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, kak Pelangi! Sempat lagi komen yeah. :D

      Delete
  19. singgah buat pemantau malam..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rajin betul merayau malam-malam. Hehehe! :D

      Delete
  20. please visit and join me back friend :)

    ReplyDelete
  21. NICE SHARING. BTW, BALAS KUNJUNGAN

    ReplyDelete
  22. Terima kasih atas entri ini. :) In Sha Allah, dari blog suka-suka pun leh berjaya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama, bro HH. Insyallah, harapnya begitulah. Tapi banyak lagi yang perlu dipelajari dan diperbaiki. :)

      Delete
  23. Good luck, selamat mencuba dan jangan takut untuk mencuba :)

    www.broframestone.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, Bro! Insyallah, sedang berusaha untuk berani mencuba. :D

      Delete
  24. memang da amlkn gitu .. sudh nya mau berbulan gk la bru siap compose dn di publish..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Masih ada yang perlu diperbaiki lagi tue. :D

      Delete
  25. banyak nyer org komen hahaha
    http://www.kucinghitam.net/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Mana ada, biasa-biasa jek. :D

      Delete
  26. kak lea memang buat cara kedua tu dair dulu lagi.idea datang tka mengira masa chewahh hatta di office,sedang drive,makan,pergi pasar malam dan lain2.kak lea suka type point2 dan save kat notes di hp.kalau lukis pun macam tu..lukis siap2 kat buku nota..masa rajin baru buat n3 bersama doodle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagusnya, kak Lea! Arol pun pernah buat macam tue jugak tapi lepas tue mesti terlupa. Kesudahannya sekadar draft jek, tak publish pun. Hehehe! :D

      Delete
  27. heee.. teman pun selalu jea buat draft dulu.. apa saja yg terlintas nak dijadikan tajuk entri teman draft dulu siap2.. nanti ada masa terluang baru taip isi2nya.. itupun kalau mood OK leaa... heh3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai jugak yang suka buat draft dulu. Bagus! Arol kalau dah takde mood blogging, nak draft pun malas. Hehehe! :D

      Delete
  28. aku baru buat blog bro. harap dapat support . HAHHHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah. Apa pun, tahniah! Hahaha. :D

      Delete
  29. iha suka quotes tu, veghi semat :D bagus jugak kan tips ni, Insya Allah akan diamalkan nanti.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom amalkan sama-sama, nanti boleh berjaya sama-sama! :D

      Delete
  30. betul2..apa yg abg bro cakap tu..klu takut nak cuba..jgn jadi blogger..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau takut nak mencuba, duduk dalam bilik, tulis diari jelah. Hehehe! :D

      Delete
  31. bagi aku semangat weh nak berblogging ! =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semangat aku pun tinggal sikit jek nie. Hahaha! :D

      Delete
  32. jgn takut utk mcubaaaa:) jadi cm budak2 kecik y baru nak belajar jalan..walaupun sllu jatuh tapi still nak berjalan gax ^^

    *baru dapat chnce singgh sini sbb line pun ikut berjerebu..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah. Memang sentiasa jadi macam budak kecik, kalau tidak, dah lama berhenti blogging. Hehehe! :D

      Delete
  33. As-Salam Arol. Kadangkala kita nak belajar sesuatu tak semestinya dari orang lama dalam dunia blog. Ramai yang baru buat blog pun ada ilmu blogging yang hebat. Cuma mereka sebelum ini tak praktikkan je ... :)

    Terima kasih Arol, jika ramai blogger macam Arol yang sentiasa dahagakan ilmu blogging untuk berjaya, in Sha Allah akan ramai blogger yang dah nak pencen akan kongsi ilmu dan petua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Betul jugak tue, bro HH. Tidak kira blogger otai atau blogger lama, kalau ilmu yang dikongsi bermanfaat, kita boleh praktikkan. Sama-sama, bro HH! :)

      Delete