26 April 2013

10 Surah Al-Quran Yang Dapat Mencegah 10 Perkara

Assalamualaikum. Salam sejahtera. Ya, kita semakin menghampiri ke penghujung April 2013. Alhamdulillah, masih diberi peluang untuk memperbaiki diri dan update blog setelah beberapa hari tak update sebab kurang rajin. Hehehe. Okay, hari nie nak share something. :)


10 Surah Al-Quran Mencegah 10 Perkara
10 Surah Al-Quran Yang Dapat Mencegah 10 Perkara


Secara jujurnya, ada beberapa surah di atas yang aku masih belum hafal lagi, dan ada surah yang aku tak tahu. Betapa jahilnya diriku ini. Nanti kita rujuk al-Quran ye, cari mana yang tak tahu dan hafal mana yang masih lupa. Mari kita amalkan membaca 10 surah tersebut untuk mencegah 10 perkara. Tapi surah-surah lain jangan diabaikan pulak. ^^

Kita sangat berhati-hati dengan apa yang masuk ke dalam mulut kita,
sama ada halal atau haram. Tapi, adakah kita berhati-hati dengan apa yang keluar dari mulut kita, sama ada pahala atau dosa?

56 comments:

  1. Thanks Arol atas entri ni.. iha selalu baca tapi lupa nak amalkan.. jom sama2 perbaiki diri! :)
    p/s: admire dgn ayat last sekali tu.. like sejuta kali :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome, Iha! Samalah kita. Hehehe. :D Jom jom! Ayat tue best, Arol pun suka. =)

      Delete
  2. terima kasih for sharing :)
    InsyaAllah akan cuba diamalkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama, kak. Usaha sikit-sikit, lama-lama mesti berjaya. =)

      Delete
  3. surah ketiga tuh,tak pernah dengar lagi huhu kadg2 bila baca tahu tapi nama surah tak tau huhu kene pi check quran balik ni :) hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Surah Ad Dukhan. Ha'ah, Arol pun baru tahu surah ketiga tue. =)

      Delete
  4. Replies
    1. Afwannnnn, Aliff Haikal ! Abang kpop. :D

      Delete
  5. insyaAllah thanks for this info. saya copy pic tu ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome, Shakirah! Okay, boleh jek. Arol pun dapat kat Google. ^^

      Delete
  6. alhamdulillah perkongsian yg baik...
    sama2 kita amal kn..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Terima kasih, Han! Insyallah, jom kita amalkan. =)

      Delete
  7. salam ukhwah dari bunda...

    terima kasih berkongsi ilmu bergune ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan daripada Arol. Sama-sama, bunda! ^^

      Delete
  8. semoga entri yang dikongsikan membantu awk di akhirat kelak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah, harapnya begitulah. Harap entri ini dapat memberikan manfaat kepada semua orang. =)

      Delete
  9. wah..nice arol
    ske baca entry bermesej ni
    menambah ilmu di dada
    moga lepas ni..yumida nak hafal satu2 surah di atas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, kak. Insyallah, hafal sedikit demi sedikit. Yang penting istiqomah. =)

      Delete
  10. owh,bagus entry..

    selalu juga amalkan surah nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, Naem! Baguslah kalau selalu amalkan, kekalkan. =)

      Delete
  11. Replies
    1. Terima kasih, Biela! Bagus, terus mengamalkannya yeah. =)

      Delete
  12. thanks share. info yang bagus buat saya,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome! Alhamdulillah, semoga bermanfaat. ^^

      Delete
  13. bgus ni.jom same2 hafal wahai blogers... :)

    ReplyDelete
  14. Setiap surah mempunyai kebaikan yang tersendiri. dan ini antara surah yang boleh dijadikan bacaan harian. terima kasih atas perkongsian.

    p/s lama jugak tak singgah blog arul

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, betul tue! Sama-sama. Ha'ah, Arol pun dah lama tak singgah blog PCB. :D

      Delete
  15. subhanaALLAH... Allah dah bagi cara melalui doa kepada kita... selebihnya terpulang pada kita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tue, Acik. Terpulang kepada kita sama ada nak atau tidak.

      Delete
  16. perkongsian yang bagus ni arol... jom kita amalkan selalu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, kak Mia! Jom jommm! ^^

      Delete
  17. husna pon ada yg xtaw nih..huhu..

    rasa mcm nk save pic tuh..tp x bleh plak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita, kena rujuk Al-Quran. Maaf, sebab Arol disable right click. Husna boleh cari di Google Images, taip jek tajuk entri nie. =)

      Delete
  18. Ringkas tapi amat berguna buat semua orang.. Thanks Arol for sharing!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Semoga entri ini memberikan manfaat. Welcome, Azwar! =)

      Delete
  19. perkongsian yang amat berguna......nice to meet arol

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih! Nice to meet you too. =)

      Delete
  20. perkongsian yg berguna. keep up!

    singgah sambil follow sini! :) #1960

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Terima kasih sudi singgah dan follow! =)

      Delete
  21. Terima kasih untuk perkongsiannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama. Semoga memberikan manfaat. =)

      Delete
  22. seeloknya kalau tak rajin sangat nak bca semua surah tu, amalkan surah almulk saja pun dah cukup memadai. Allah sentiasa melindungi kita sepanjang hari bukan sahaja semasa di dalam kubur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ouhh, surah Al-Mulk. Terima kasih Ain sebab bagitahu info nie! =)

      Delete
  23. Alhamdulillah.. ilmu ni.. thanx!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome! Harap memberikan manfaat. =)

      Delete
  24. subhanallah.
    thanks tau share ni :D

    ReplyDelete