20 April 2013

Pantun Menutup Aurat

pantun, tutup aurat, pantun tutup aurat, aurat

Pantun Menutup Aurat. (Sumber: Pakar Cinta)


Sekadar perkongsian untuk renungan bersama. Apa yang aku perasan sekarang nie, semakin ramai kaum Hawa yang "membalut aurat" mereka, bukannya menutup aurat. Macam-macam fesyen muslimah wujud sekarang nie. Bila pandang memanglah nampak cantik, tapi sayang tak menepati syariat Islam. Tak menepati syarat-syarat menutup aurat.

Sama-samalah muhasabah diri. Bukannya nak tunjuk alim ke apa, tapi tak salah kan kalau kita saling mengingati? Ilmu agama aku pun masih cetek lagi. Masih dalam proses belajar. Bak kata Ustaz Akhil Hayy, jangan tunggu bila nak jadi ustaz tapi bila hampa nak start? :D

P/S : Kaum Adam pun kena jaga aurat jugak. Jangan ambil mudah jek yeah.

Dari keterpaksaan itu, perlahan-lahan kita akan menemukan hikmah dan
akhirnya nanti hati kita akan menjadi ikhlas keranaNya. - UAI.

60 comments:

  1. alahai... siap dalam bentuk pantun lagi.... pantun nasihat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cara yang kreatif untuk sampaikan nasihat. ^^

      Delete
  2. nicee., bermakna sangat pantun nya tuu. heee

    ReplyDelete
  3. Yah,betul-3 :)
    Moga kita semua lulus dalam ujian ni yeah ! ^_^

    ReplyDelete
  4. ramai pulak jadikan tudung as trend. kesian . semoga semua yg bertudung terus istiqamah dan menutup dgn betul :) hehe pantun yg best ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tak dapat dinafikan. Insyallah, harapnya begitulah. =)

      Delete
  5. Wow.. nice pantun. mohon share:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Share jelah, Arol pun share daripada blogger lain jugak. =)

      Delete
  6. Bagus bang arol bagus !! teruskan ;)

    Memang sekarang ramai perempuan muslimah ni terjerat dalam situasi mcm ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, bang kpop bagi semangat! :D Yup, betul. Harap mereka dapat melepaskan diri daripada jerat tersebut.

      Delete
  7. perli memerli ni..bagus!

    * singgah blog ain...ada sesuatu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perli secara berhemah. Hehehe. Dah singgah! Happy! :D

      Delete
  8. Replies
    1. Welcome! Saling mengingati antara satu sama lain. ^^

      Delete
  9. saya sokong sangat saranan anda. Semoga ada hikmahnya ya...

    ReplyDelete
  10. wahhh.bestlah pantun ni.ngee :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, memang best pun! Sebab tue share kat blog nie. =)

      Delete
  11. InsyaAllah :)
    Sentiasa berusaha untuk berubah menjadi lebih baik..
    Nice pantun... pandai dia pantun :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah. Sama-sama kita berusaha. Bukan Arol yang cipta pantun nie, Arol cuma share jek. Hehehe. :D

      Delete
  12. bagus buat dalam bentuk pantun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, alternatif lain untuk memberi nasihat. ^^

      Delete
  13. ohhh ada pantun pula kan...heheheehe

    Ruangan iklan murah serendah RM5 Sebulan Cepat slot terhad! ---> http://blog3dalam1.blogspot.com/2013/03/blog-space-for-rent-ruangan-iklan-untuk.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saje nak kongsi dengan kawan-kawan. =)

      Delete
  14. pantun nasihat yang osem ni, iha suka sangat2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arol pun suka pantun nie! Semoga dapat memberi manfaat. =)

      Delete
  15. Replies
    1. Sama-samalah kita berusaha menjadi seorang hamba yang lebih baik. =)

      Delete
  16. Awesome pantun nie.. sesambil kita berpantun sesambil kita berdakwah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tue, kak Aida! Nampak lebih menarik berdakwah cara cmnie. =)

      Delete
  17. in shaa Allah..
    nice sharing..sama2 kita perbaiki dan moga kekal istiqomah..:)

    ReplyDelete
  18. Terbaik laaaaa.... gagagaga sape tak insaf tak tahu laaaa gagagaga pettakk :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah. Harap dapat memberi manfaat. Kalau tak banyak, sikit pun jadilah. :D

      Delete
  19. nak balas pantun tp x reti la.. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum cuba belum tahu, bro Sop. Hehehe. :D

      Delete
  20. Replies
    1. Terima kasih! Sekadar nak berkongsi dengan kawan-kawan. ^^

      Delete
  21. Replies
    1. Terima kasih! Sekadar perkongsian untuk renungan bersama. =)

      Delete
  22. wahhh bagusnye..insyaallah moga-moga dapat memberi kesedaran kepada sesiapa yang membaca pantun tu..peringatan untuk diri sendiri jgk..hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah. Sama-sama kita muhasabah dan perbaiki diri, serta saling mengingati. ^^

      Delete
  23. sape makan cili terasa pedasnya. nice one :) peringatan bersama :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe. Terima kasih! Yup, peringatan buat diri sendiri dan semua. =)

      Delete
  24. biasalah arol org kate peredaran zaman..smpai tlupa apa sbnarnye mnutup aurat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tue, kak. Terlalu ikut fesyen terkini sampai terlupa syarat sebenar. =)

      Delete
  25. alhamdulilah.. best pantun nie :) teruskan berdakwah ke jalan ALLAH

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arol pun rasa pantun nie best. Sebab tue share kat blog nie. Insyallah. =)

      Delete
  26. mendalam pantun nasihat tu..... terbaik.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-samalah muhasabah diri. Hehehe. :D

      Delete
  27. sama2lah kita muhasabah diri untuk jdi y terbaik dan mngejar keredhaanNya :') insyaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah. Sama-sama juga kita perbaiki diri dari hari ke hari. :)

      Delete