17 June 2013

Janggut Lelaki

Assalamualaikum. Salam sejahtera! :)

janggut, sunnah, Rasulullah

Aku selalu dengar orang perempuan cakap, dorang geli tengok janggut lelaki. Lebih-lebih lagi kalau janggut  yang tebal dan panjang. Mungkin dorang ada alasan tersendiri. Tapi rasanya ada jugak perempuan yang suka. Bagi aku, lelaki berjanggut nampak kacak. Cool. Lagi pun, simpan janggut nie kan salah satu sunnah Rasulullah SAW.

Teringat masa balik kampung awal bulan hari tue, sepupu aku yang darjah 4 cakap kat aku, "Eeeeeee, ada janggut lah!". Hahahaha. Tapi janggut aku nipis jek. Takpe, simpan sikit-sikit, lama-lama nanti dapatlah janggut macam Ustaz Azhar Idrus. Hehehe.


Apa pendapat korang tentang janggut lelaki?

Lelaki, korang ada simpan janggut tak?
Perempuan, korang suka tak lelaki yang berjanggut?

Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiaannya. :)

46 comments:

  1. hehe ni iha jawab jujur la ek.. iha tak suka lelaki berjanggut.. ehh tapi tu dulu.. cuma buat masa ni suka tengok janggut sejemput dulu.. tengah pelan2 kayuh nak menerima nih.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti dah berkenan dengan someone yang berjanggut, sebab tue tetiba sekarang nie minat yang berjanggut. Hehehe! :D

      Delete
  2. heeeeee,kak onie sukaaaaa laki ada janggut ni,haaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah! Taste kat abang-abang janggut ler nie. Hehehe! :D

      Delete
  3. ikut sunnah...thank u...good sharing

    ReplyDelete
  4. Bagi saya pulak, lelaki yang berjanggut + berkopiah lagi2 yang muda2 nampak sangat cool sebab mereka x kisah ikut sunnah ni ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang ada lelaki macam tue sekarang nie tapi macam tak ramai. :D

      Delete
  5. tak semua orang geli ngan janggut lelaki, ada yang suka siap tu lah calon lelaki..lelaki pulak kena pandai jaga janggut, kasi biar kemas sikit.
    Ikut sunnah, hari2x dapat pahala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah, citarasa masing-masing. Betul! Kalau tak pandai jaga tue yang nampak macam menggelikan jek. Pahala percuma. :)

      Delete
  6. Simpan janggut kan salah satu sunnah, dpt pahala.
    asalkan kemas & bersih ok jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul! Kalau kemas dan bersih, baru perempuan tak geli. :D

      Delete
  7. Assalamualaikum :D

    Hmph,In tengok juga...kalau simpan janggut secara kemas,okay je. Nampak segak ! Tapi...kalau jenis simpan janggut tapi tak terurus tu In tak suka :)
    Jadi,ikut sunnah Nabi satu,tapi jangan lupa agar menjadi seorang yang kemas dan bersih ^_^ wee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam wbt. Betul jugak tue, In. Sunnah Nabi kita ikut, kebersihan pun perlu dijaga. Dapat pahala, orang pun suka tengok. :)

      Delete
  8. #fact lelaki yang ada janggut seciput dan rapi ni sangat comel tau >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah! Siap #fact tue. Kalau cmtue, Arol nak simpan janggut seciput jugak lah. :DD

      Delete
  9. bgi yana suka jugak, , jangut seciput tue,,nmpk lebih mtang 7 bergaya,,tpi kakau byk @ pjg2 pulak tue,,,nmpak x elok cgt kowt...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak simpan janggut panjang boleh, tapi kena pandai jagalah. Baru sedap mata orang nak memandang. Hehehe! :D

      Delete
  10. saya baru berjinak-jinak membela janggut..harap sgt dapat istiqamah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus, ikut sunnah Nabi! Insyallah istiqomah. :)

      Delete
  11. sapa kata pompuan x suka lelaki ada janggut? bagi saya kelelakian itu nampak terserlah dengan adanya janggut,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada perempuan yang tak suka. Yeah, setuju dengan bro Aniq! :D

      Delete
  12. kalau pendapat jjur dari akk la kan, akk tak suka lelaki ada jnggut.. means psangan akk or adk beradik akk la..sebab tu yng tu berani tgur..kalau orng lain tu, lantak la..tp akk tetap geli..hahaha.. tak tahu la napa..kalau misai blh terima lg kut..tp bkn la misai tebal2 tu..tu pun geli..huahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa, kan betul ada yang tak suka lelaki berjanggut. Hehehe! :D Citarasa setiap orang berbeza, kak Mimie. Mesti ada sebabnya tue tapi tak terluah dengan kata-kata. :D

      Delete
    2. yup..betul..apa2 pun suka tak suka ni pun bergntung jgk pada kekemasan llki tu..kadang berjnggut serabai, pnjng..tak terjaga..tu yang geli tu..

      Delete
    3. Semuanya bergantung pada diri sendiri (lelaki). Betul betul! Ikut sunnah tapi kekemasan diri pun kena jaga jugak. :)

      Delete
  13. janggut nipis leh la...hehe..better jggut dr misai. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi ada orang lebih suka simpan misai dari janggut. :D

      Delete
  14. leeza tergolong girl yg kurang suka .... tp tak lah memaksa laki mesti cukur janggut.

    ReplyDelete
  15. yeka geli ngada la geli2 bila tgk esem skit dah gediks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Relaks brader, citarasa masing-masing. :D

      Delete
  16. betul tu... ada rahsia disebalik janggut tu, terutamanya yang dah berkahwin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada rahsia ke? Tak tahu pun sebab belum berkahwin lagi. :D

      Delete
  17. Salam Arol....HB k.atie ada simpan jaggut tau tp xder la pjg cam pak Arab tu.K.atie xbagi buang sbb...nampak sweet jer bila HB ada janggut..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam wbt. Itulah salah satu kelebihan lelaki berjanggut, kak Atie. :D

      Delete
  18. Replies
    1. Mesti pasangan kak Fyna berjanggut nie. Eh! :D

      Delete
  19. awok yang berjanggut ciput ni rase smart ..hensemmm..,....kacak.... tampan...bergaya.... ahaksss..... siriyesli.... itu caghe mudah nak dpat pahale...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Betul tue! Tak susah pun sebenarnya nak dapat pahala. :)

      Delete
  20. lelaki berjanggut nampak kejantanan beliau. hahaha nampak soleh sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau takde janggut (eh yeke?) tapi nampak soleh jugak. :)

      Delete
  21. Arol...Wan mmg berjanggut. Lgpun wife wan suka. Anak wan pun kerap dok main2...hehehe.
    Ada org kata org berjanggut ni nmpk lebih ensem. Tapi jgn pcy...itu pemerhatian org ajer. Tak ada Nas.

    Apapun, ia adalah sunnah yg dituntut. Itu jer yg perlu kita igt. Lain drpd tuh, kita leh amik sbg lesson saja dan tak ada Nas yg menyatakan selain drpd sunnah Nabi S.A.W.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah, betul tue! Kita ikut sunnah Nabi, kita dapat pahala. :)

      Delete
  22. suka ada lelaki bjnggut..tapi x la byk sgt,,ngeee!!

    ReplyDelete