29 March 2013

Bibir Tersenyum Tapi Hati Menangis

Assalamualaikum. Selamat sejahtera! ^^

mutiara kata, kata hikmah, kata semangat
Jumpa kata-kata di atas kat Facebook Pakar Diari Hati. Rajinnya aku edit. :p


Lepas baca kata-kata tue sampai habis, aku rasa macam "seseorang" itu ialah aku. Hahaha. Kalau nak tahu, aku memang sebijik macam dalam kata-kata di atas. Selalu bajet kuat semangat depan semua orang, tapi sebelum tidur, menangis tepi katil. Wakakaka!

Dulu dekat sekolah, aku suka ketawa dan buat lawak. Paling kurang pun, aku senyum dan asyik tersengih jek 24 jam. Rasanya susah kot nak tengok aku muram atau sedih. Sampai ada kawan-kawan yang tanya aku, "Kau nie happy jek setiap hari. Kau takde masalah ke?". Aku diam dan hanya mampu senyum lebar jek. Hehehe.

Bagi aku, pertama sekali, life is too short to be unhappy. Kedua, bukan semua masalah kita boleh cerita dengan orang lain. Kadangkala, masalah tue lebih sesuai diceritakan pada Sang Pencipta. Luahkan segala masalah dan berdoa kepadaNya agar diberi petunjuk. Allah Maha Mendengar dan Dia tak pernah jemu mendengar luahan hati kita.

Itu pendapat aku. Cara aku. Masing-masing ada cara tersendiri. Aku memang suka sorokkan perasaan sedih, kecewa dll. Hadapi setiap ujian dengan senyuman. Ada sesiapa yang sama (perangai) macam aku tak? Bibir tersenyum tapi hati menangis. Kihkih.

When life gives you a thousand reasons to cry,
show that you have a million reasons to smile.

46 comments:

  1. kadang tuuuuuuuuuuuuuu onie jadi seorang yang gembira tatkala diri sedang bersedih T_T

    gembira sebab nak lupakan duka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, Arol pun sama. Arol suka spend masa dengan kawan-kawan, borak-borak dan gelak sampai lupa kesedihan sekejap. :)

      Delete
  2. Thanks bro. Aku rasa ia juga ada sangkut paut dgn hidup aku. Aku mmg sgt suka mengembirakan org lain dan kerap frustrated pun disebabkan org lain. Apapun, aku agreed dgn entry ni 100%. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome! Kadang-kadang, menggembirakan orang lain pun boleh buat kita gembira jugak. Hehehe. Terima kasih! :D

      Delete
  3. Bila baca post ni ... terlintas di fikiran "Uih,Arol tengah ckp tentang In ke ni?" sebab sebijik laa ...hahahaa~

    ReplyDelete
  4. betul tu..sentiasa kita mengadu pdNya
    Dia Maha Mendengar...
    aah..sy mmg seorang yg gelak x hengat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arol pun kadang-kadang cmtue jugak. Lagi-lagi bila dengan kawan-kawan yang gelak tak hengat jugak. Riuh jadinya! :D

      Delete
  5. sobssobssobs... T___T sedihnya baca entri abg ni~
    huhuuu...kuatkan semangat abg arol! (Y)

    janganlah kau bersedih, coz everythings gonna be okay...~~~
    heheee... XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Jangan sedih-sedih ye, dik. Wah! Siap nyanyi lagi tue. :DD

      Delete
  6. yup.. stuju sangat ngan arol "life is too short to be unhappy".. teruskan happy2 selalu.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah! Teruskan blogging dengan hati yang gembira! Hehehe. ^^

      Delete
  7. Eh3 samalaaa kita! hehee.. :D
    hmm, kadang2 org yg nampak heppy, cakap banyak ni, kalau ada masalah dia diam je, xnak tunjuk dekat org, biar Allah je yg tahu kann...
    Smile when we still have T.E.E.T.H.. ^__________^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okay, setuju sangat! Arol pun cmtue jugak, sebab tue orang ingat Arol nie takde masalah. Hehehe. Smileee! :DDD

      Delete
  8. Oh kita sama arol.. hiks. Kak pun macam arol poyo depan orang nampak macam tak ada masalah.. bila orang tak ada.. menangis 2 hari 1 malam. haha. tapi serius kan kalau kita ngadu dengan orang macam kurang puasnya kalau ngadu dengan Allah puas dia tu lain macam.. hehe. Rasa bertambah kuat lagi. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Depan orang cool jek, nampak macam manusia paling tabah konon. Betul! Ngadu dengan orang kadang2 rasa was-was pun ada jugak. Tapi bila ngadu dengan Allah, terasa ringan sikit masalah. :)

      Delete
  9. Memang kenalah kata-kata yang dekat facebook tu!.
    Dan memang betol, bukan semua cerita kita boleh berkongsi dengan rakan kita walau macam mana baik sekalipun. Mesti kena ada prasangka jahat sikit. Supaya kita lebih berhati-hati gitu..Kita ini yang selalu ceria sebenarnya tunjuk kuat je kan depann orang, padahal sakit yang teramat sangat di pendam sendiri..hahaha.. >_<

    ReplyDelete
    Replies
    1. "prasangka jahat", hehehe. Betul tue! Kalau nak bercerita pun biar berpada. Kalau cerita lebih nanti bila gaduh, habis semua rahsia dibongkarkan. Hahaha! Jadi, lebih baik cerita kat Allah. :)

      Delete
  10. utk yg ni ayut pon perasan arol...suke bace ayat2x pakar dairi hati tu..hahaha..kdg2x mmg setepek kena kat diri. :) ayat atas tu pon mmg ad benarnya..org yg nampak happy kdg2x dia adlah sebaliknya... ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arol pun suka post Pakar Diari Hati. Mesti selalunya post PDH terkena kat diri sendiri. Hahaha. Betul! Dia happy sebab nak sorokkan perasaan sebenar. :)

      Delete
  11. haah bukan semua boleh story kat orang nak2 dalam fb dan blog..jangan sedih2 taw.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tue, kak. Zaman sekarang nie, bahaya jugak kalau luah perasaan kat laman sosial. Kena hati-hati. Happy always. Hehehe! :D

      Delete
  12. jika kita berfikiran positif, akan lebih banyak senyum akan terpapar pada wajah :)
    semua bergantung kpd diri sendiri :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul! Sentiasa berfikiran positif, sebab mind set akan mempengaruhi diri kita. Kita yang menentukan siapa diri kita. ^^

      Delete
  13. betol2..stuju..tak semua org faham mslh kite..ape yg kite rase..Allah je yg tahu..mengadu pd Allah..Allah Maha Mendengar :)
    p/s : sebelom tdo arol menangis tepi katil?..alolo..comel nye dye..haha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah. Kadangkala bila kita cerita masalah kat orang, dorang gelakkan kita. Sebab dorang tak faham perasaan kita masa tue. Baik mengadu kat Allah jek. :)

      P/S: Itu perumpaan jek, Anis. Hahahaha. :DD

      Delete
  14. sooo true.. hidup terlalu singkat utk kita sentiasa bermurung.. sooo lets be happy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah! Merugikan kehidupan jek kalau asyik nak murung. :D

      Delete
  15. (^_^) begitulah... hendaknya. happykan diri walaupun sedih....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena sentiasa kuat semangat, Allah sentiasa ada di sisi kita. ^^

      Delete
  16. nice one arol..:D

    hidup cuma sekali so kita enjoy..happy ok..allah ada selalu dna sentiasa..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, Lyeen! Yeah, hidup cuma sekali dan bukan untuk ditangisi. :DD

      Delete
  17. Jln2 sni btul2 hidup ni kne senyum selalu jom dtg http://izza-sakura.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah! Nanti ada kelapangan, Arol datang ye. :)

      Delete
  18. Kerana yang indah, Dia lebih tahu ;)

    Nice writing.. if ada kelapangan singgah sini ye
    http://chisanayume.blogspot.com/2013_03_01_archive.html

    salam perkenalan..

    Assalammualaikum

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tue! Dia lebih tahu apa yang terbaik untuk kita. Salam perkenalan juga! Insyallah, nanti Arol singgah yeah. Waalaikumussalam wbt. ^^

      Delete
  19. yeah! same2,, give me five sikit,, heheh btw, sometimes,we need to share our problem with someone that really close and know about ourself such as our mother right,:)
    p/s:maaf,sila abaikan speaking den yang brterabur tu ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tue! Arol pun kadang-kadang share jugak masalah dengan mak, lepas tue mesti hati rasa lega jek. Sebab mak bagi kata-kata semangat. ^^

      P/S: Okay lah tue, tak berterabur pun. :D

      Delete
  20. yeah!!!cmtu la yg aku rs...ko phm kan10x~??

    dpn org,,kta la yg plg ceria...seceria2nya..mcm xde prob lgsung..
    tp bila sndiri...hmmm

    btul ckp ko,,pape hal pun..ngadu kat Pencipta la jalan terbaik..sb Dia sentiasa ada utk kita...:)

    thx a lot!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Faham2. Betul tue, bila depan orang, kita nie macam manusia paling bahagia di dunia. Hahaha. Yeah, luahkan pada Dia, mesti hati jadi lega. Welcome! :D

      Delete
  21. terasa tau! terkesan di hati...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa kali pertama Arol baca pun terasa jugak. Itu yang terus buat entri. :D

      Delete