05 February 2014

Kepercayaan Ibarat Kertas, Pemadam, Cermin & Coklat!

trust, trust quote
Assalamualaikum. Hai semua! Kepercayaan ibarat kertas, pemadam, cermin dan coklat.


Kepercayaan ibarat kertas.

"Trust is like a paper. Once it's crumpled, it can't be perfect again."

Betul! Kalau kertas dah renyuk, memang tak boleh nak buat apa-apa lagi untuk jadikan kertas tue licin semula. Kalau aku buat nota atau buku skrap, kertas dah renyuk memang aku tak nak guna lagi. Aku sanggup guna kertas baru dan salin semula. Hihi. 


Kepercayaan ibarat pemadam.

"Trust is like an eraser. It gets smaller and smaller after every mistake."

Kali pertama dikhianati oleh orang yang kita percaya, kepercayaan kita pada dia pasti akan berkurangan. Kali kedua? Ketiga? Kepercayaan akan terhakis sedikit demi sedikit. Apabila "pemadam" sudah terlampau kecil, tak boleh guna lagi. Buat apa simpan? Buang jelah.


Kepercayaan ibarat cermin.

"Trust is like a mirror. You can fix it if broken but still see the cracks in that reflection."

Yeah! Lebih kurang macam istilah "forgive but never forget". Mungkin kita dah maafkan orang yang khianat kepercayaan kita tetapi perbuatan dia tetap meninggalkan kesan dalam diri kita dan tidak boleh dilupakan. So, kena beli cermin baru. *lawak hambar*


Kepercayaan ibarat coklat.

"Trust is like a chocolate. Once it melts, you can't easily bring it back to shape."

Coklat memang sedap! Sama jugak kalau kita ada kawan yang boleh dipercayai. Tetapi bila dia terlupa nak masukkan coklat dalam peti sejuk, coklat cair dan semut pun datang hurung. Masuk tong sampah lah jawabnya. K. Apa aku mengarut nie? (-_____-)"

Kepercayaan ibarat apa lagi eh?


Sekadar peringatan untuk diri sendiri agar sentiasa menghargai kepercayaan yang diberikan oleh seseorang terhadap diri kita. Itu sahaja. Sekian, terima kasih. :)

Be careful with who you trust and tell your problems too.
Not everyone that smiles at you is your friend.

18 comments:

  1. yeah! nice sgt2 quote2 nyer.. (Y)

    kepercayaan .. xsenang nak cipta tapi mudah sgt musnah .. ini antara cabaran berhubungan dengan manusia . =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tue! Sekelip mata jek kepercayaan boleh musnah. :)

      Delete

  2. Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  3. hi arol! PG singgah ziarah ;) pegi mana kotak shoutmix? :D
    PG pun lama tak mai sini kan. maafkan PG ya ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai PG! Kotak shoutmix dah lama hilang. Hehe! Takpe, PG. :D

      Delete
  4. Yeahhh....suka kata-kata di atas .... :))

    ReplyDelete
  5. kepercayaan ibarat emas ade??ermm...mcm pelik je..hahaha...nice =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jugak! Sebab emas kan berharga. :D

      Delete
  6. singgah baca sini......nice words

    ReplyDelete
  7. Trust is like a candy, it is really sweet but once it is dissapear in our stomach, no one will remember the sweetness of it, cewahh xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah! Betul jugak tue! Sangat menarikkk. :D

      Delete
  8. wahh ! nice quotes .. ~ bijak2, tak terfikir pun. btw, setuju sangat ! tembok kepercayaan tu penting, sekali dah roboh, sukar untuk dibina semula. eeh, >_< betol idok? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arol jumpa kat Google jek tue, Leen. Hahaha! Lepas tue saje buat huraian sendiri. Betul! Sebab tue kena jaga tembok kepercayaan baik-baik. :)

      Delete
  9. Kepercayaan bukan sesuatu yang murah boleh dibeli.
    Arol jom tukar bloglist

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tue! Sekali sudah hilang, sukar diganti. Okay, boleh jek! :D

      Delete